Mina favoriter – Ylva Skarp

Sedan jag var liten har text intresserat mig. Inte innehållet i texten utan hur bokstäverna var formade och jag såg orden som en bild. Under mellanstadiet ägnade jag stor tid på att experimentera min egna handstil. Jag övade flitigt på att göra fina A, B osv. En tid skrev jag bokstaven a på just detta sätt som denna font gör bokstaven a. Det tyckte min lärare var fel och jag minns att hon under ett utvecklingssamtal berättade för mina föräldrar att jag borde skriva som ”vanligt”. Så där var det slut med experimenterandet av alfabetet för min del. Så här i efterhand känns det rätt ledsamt att läraren sa så till en kreativ elvaåring.

Men fantastiska Ylva Skarp har detta som jobb. I 25 år har Ylva arbetat med kalligrafi och design och har skapat konst av bokstäver.

Tänk om min mellanstadielärare istället låtit mig få testa på kalligrafi eller visat mig Ylvas verk..

Åhh! Jag blir så inspirerad, vilket hantverk!

Ylva bor och verkar i Leksand, Dalarna där hon driver har sin ateljé, showroom och butik. Hon har skapat ett personligt bildspråk med hennes sätt att forma bilder av bokstäver och hon skapar sin konst på bland annat tavlor, t-shirts, keramik och brickor.

– Jag dras till det oväntade och oförutsägbara, det perfekta lockar mig inte. 

Vill du se mer av Ylvas verk, spana in hennes hemsida och instagram.

Kram Matilda