Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hejdå kära bloggläsare

Jag har bloggat ganska länge här på Hus & Hem men nu har det blivit dags att gå vidare. Det har varit en rolig tid och jag har tyckt om att få dela med mig av klimatsmarta produkter, intressanta inredningslösningar, roliga designsamarbeten, duktiga keramiker, fina inredningsprodukter och även yrket som stylist. Ni har fått hänga med på plåtningar i fotostudion, i planerandet av nya stylingar och när jag har varit på pressvisningar.

Foto: Karl Anderson

Det finns så många välskrivna och inspirerande bloggare, så vill ni fortsätta läsa om inredning så kan jag tips om dessa tre duktiga kvinnor:
Helena Lyth, Johanna Bradford och Maria Soxbo.

Bloggandet tar slut men nya äventyr väntar!
Hör gärna av dig om du behöver inredningshjälp eller vill samarbeta. Du når mig via mina insta: @matildaappelberg

Kram MatildaVeckans stylingjobb

Denna vecka har jag stylat ett trendjobb för Hus & Hem för 2020. Som vanligt med dessa trendstylingar så har jag varit i fotograf Karl Andersons studio. Här har jag byggt upp tre miljöer som på olika sätt representerar trenderna för 2020. Resultatet kommer i tidningen i början av nästa år.

Måla väggar och lister, rulla ut mattor och stryka textilier. Mycket ska förberedas innan det är dags att börja styla.

En välförtjänt paus. Och trots att vi har många fina möbler i studion hamnar vi alltid på en gammal pall eller har Karls studioutrustning som bord..

Och hur många bilder kan man egentligen ta på en bukett? Många! 😉 I denna bukett är det mest grönt, eucalyptus bland annat. Jag tycker det är väldigt vackert med så mycket grönt, bara några få vita små blommor som skymtas.

Idag är det fredag och snart tar jag helg! Men först ska en text skrivas till veckans styling.

Önskar dig en fin helg!
Kram Matilda

Mina favoriter – Ett personligt hem

Nu finns nr 13 av Hus & Hem ute i butik!

I detta nummer får man hälsa på hemma hos Ellen. Ett personligt, blått och harmoniskt hem. Jag fastnade för den för de vackra färgvalen och de snygga möblerna.

Väggfärgen i vardagsrummet kommer från Jotun och har NCS-koden ”S 6010-B50G”. Fin kontrast till den ljusbruna soffan och svarta fåtöljen. Och visst är soffbordet snyggt? En 80-tals möbel som verkligen blir ett pampigt blickfång i detta rum.

Väggarna i hallen är målade i ”S 5010-B10G”. Den second hand-fyndade mattan är ju galet vacker och passar alldeles utmärkt i denna blåmålade hall.

Alla bilder är fotade av Yvonne Wilhelmsen.

Kolla in köket! Att måla överskåpen och taket i samma kulör (S 3020-B10G) som väggen känns lika självklart som unikt. Underskåpen är målade i ”S 9000-N”.

Jag gillar när personerna i hemmen delar med sig av färgkoderna de målat med. Det blir så lätt att göra verklighet av inspirationen man får efter att ha sett alla fina hem i tidningen.

Kram Matilda

Inredningsnyheter – Kockums Jernverk & Naturkompaniet

Kockums Jernverk och Naturkompaniet har ett exklusivt samarbete som känns extra fint att skriva om denna vecka. De hyllar den svenska naturen genom att sätta motiv från våra nationalparken på fem stycken muggar. Sarek, Abisko, Tyresta, Tiveden och Fjärnebofjärden.

Muggen är i emaljerat kolstål och tillverkas i Serbien i ett 60-årigt emaljverk. Hela tillverkningen finns under ett och samma tak, från stål och emaljering till förpackning. I produktionen används endast naturliga råvaror så slutprodukten är 100% återvinningsbar.

Kockum Jernverk grundades redan på slutet på 1800-talet av familjen Kockum. Men när 60-talet kom valde svenska folket plasten före allt annat och tyvärr stannade produktionen av. Men nu, 2019 har ordet plastbanta blivit en känt begrepp och Kockums Jernverk är igång igen! För självklart väljer vi emaljerade eller andra mer hållbara produkter idag framför plast.
Och visst är det extra härligt om produkterna har så vackra motiv som våra svenska nationalparker på sig 🙂

Kram Matilda

Mina favoriter – blå nyanser

Ja denna vecka är blå en hatfavorit. Som jag skrev i tidigare inlägg ska en av mina kommande stylingar ha en blå kulör på väggen. Och ja, det finns tuuusen blå varianter att välja mellan så jag har riktigt svårt att bestämma mig..
Men det jag känner under denna lilla färgresa jag gjort i veckan är att blått är en underbar färg som kan skapa ofantligt många olika uttryck. Är lite nykär i blått, mina favoritkulör från barndomen. Så därför tänkte jag bjuda på ett blåregn. Skrolla ner och njut!

Bild från Farrow & Ball
Bild från Farrow & Ball
Bild från @theapartmentdk instagram
Bild från Jotun
Bild från Farrow & Ball
Bild från Ellos
Bild från @theapartmentdk instagram
Bild från Alcro
Bild från Alcro
Bild från Jotun
Bild från jotun
Bild från Fireclaytile.com
Bild från Jotun

Ja blå är en underbar kulör som kan skapa många olika stämningar och uttryck. Vilken är din favorit?

Kram Matilda

Trendstyling för 2020

Veckan innan en styling och fotografering är alltid intensiv, denna gång är det inget undantag. Torsdagkväll och jag borde börja bli klar med min planering. Men ändå sitter jag fortfarande och försöker välja ut den där perfekta blå kulören ur färgkartan.. trots att jag borde kommit längre. Ibland är vissa stylingar helt solklara för mig hur de ska se ut, ibland behöver de marineras i veckor. Dumt bara att man har en deadline att förhålla sig till då..

Det jag planerar nu är Hus & Hems årliga Trendjobb. Jag har gjort dem de senaste fem åren ungefär men detta år gör vi det på ett annorlunda sätt. Roligt men en utmaning.

Så här har det sett ut tidigare år. Men som sagt, denna gång blir det annorlunda.

Trots att klockan passerat 20:00 så är inte min arbetsdag slut. Varm te är påfyllt i muggen och lite mörk choklad ligger bredvid tangentbordet. Kvällens uppgift, bestämma mig för en blå kulör..

Kram Matilda

Inredningsnyheter – Lindform & Daniella Witte

När jag var på middag hos Ek PR nyligen presenterades ett fint designsamarbete mellan svenska keramikföretaget Lindform och inredningsstylisten Daniella Witte. Med anledning av att Lindform fyller 10 år firar man med ett samarbete! Tillsammans har de tagit fram vaskollektionen ”Stam”, som man kan ana på namnet är inspirerad av trädets form. Spana in de vackra bilderna nedan. Både stylingen och vaserna är underbara tycker jag.


Daniella Witte till vänster och Lindforms grundare till höger.

Lindform är ett familjeägt företag som grundades av Marita Lindholm. Alla deras vaser är handgjorda och de inspireras av den nordiska naturens organiska former men influeras även av det japanska minimalistiska formspråket. Härlig kombo tycker jag. 

Kram Matilda

Mina favoriter – Ylva Skarp

Sedan jag var liten har text intresserat mig. Inte innehållet i texten utan hur bokstäverna var formade och jag såg orden som en bild. Under mellanstadiet ägnade jag stor tid på att experimentera min egna handstil. Jag övade flitigt på att göra fina A, B osv. En tid skrev jag bokstaven a på just detta sätt som denna font gör bokstaven a. Det tyckte min lärare var fel och jag minns att hon under ett utvecklingssamtal berättade för mina föräldrar att jag borde skriva som ”vanligt”. Så där var det slut med experimenterandet av alfabetet för min del. Så här i efterhand känns det rätt ledsamt att läraren sa så till en kreativ elvaåring.

Men fantastiska Ylva Skarp har detta som jobb. I 25 år har Ylva arbetat med kalligrafi och design och har skapat konst av bokstäver.

Tänk om min mellanstadielärare istället låtit mig få testa på kalligrafi eller visat mig Ylvas verk..

Åhh! Jag blir så inspirerad, vilket hantverk!

Ylva bor och verkar i Leksand, Dalarna där hon driver har sin ateljé, showroom och butik. Hon har skapat ett personligt bildspråk med hennes sätt att forma bilder av bokstäver och hon skapar sin konst på bland annat tavlor, t-shirts, keramik och brickor.

– Jag dras till det oväntade och oförutsägbara, det perfekta lockar mig inte. 

Vill du se mer av Ylvas verk, spana in hennes hemsida och instagram.

Kram MatildaPressvecka

De senaste dagarna har varit fyllda med pressvisningar och olika event. En givande vecka där jag tagit del av våren och sommarens nyheter för 2020.

I tisdags var jag på middag hos EK PR, en prbyrå med många fina varumärken. Denna kväll presenterades fyra varumärken, de flesta redan kända varumärken för mig. Men ett av dem kände jag inte till så väl, nämligen Kunskapstavlan.

De skapar tavlor som förmedlar olika kunskap. Det kan vara allt från hur man knyter en slips till hur du gör hjärt och lungräddning. Allt trycks på ett ekologiskt och åldersbeständigt premiumpapper som både är certifierade med EU Ecolable och FSC. En både viktig och fin inredningsdetalj.

Denna vecka har jag också tagit del av Beckers nya kulörkarta för SS20, Lindforms fina samarbete med Daniella Witte, Jotex nya barnmöbler, Holmegaards vaser, Indiskas vackra porslin mm. Spana in några av nyheterna i bildregnet som följer.

Vaser i färgatglas från Holmegaard. Perfekta för den smala fönsterbrädan.

Mina favoriter! Dessa kommer från Kähler.

Vackra kulörer från Beckers. En ljus behaglig blå kulör som matchar fint med brunt och smutsrosa.

Porslin och kudde från Indiska.

Här syns flera varumärken. Bland annats DBKD´s vackra porslin och tavlor från Ylva Skarp.

Vas från Jotex.

Såg du något du tyckte om?

Efter en intensiv vecka med mycket inredning och många intryck är jag nu påfylld med inspiration för ett tag!

Trevlig kväll!
Kram Matilda


Inredningsnyheter – Minska matsvinnet och gunga gungstol

Köksleverantören Marbodal har tillsammans med kocken Paul Svensson tagit fram posters föreställande styckningsschema för grönsaker. Målet är att visa hur du kan ta tillvara på alla delar av grönsken och på så sätt minska matsvinnet.


Varje år slänger vi svenskar hundratals ton mat och en stor del är just grönsaker, därför tycker jag detta är en lysande idé för att göra oss mer medvetna om hur vi tar tillvara på hela grönsaken.
Motiven består av purjolök, rotselleri och fänkål. Är du intresserad kan du köpa dem via Marbodals hemsida.

Nu till en favorit: Gungstolen ”J16” från Fredericia Furniture. Så vacker!

Gungstolen är inspirerad av de traditionella Windsor och Shaker-stilarna och formgavs redan 1944 av Hans J. Wegner. Danska designhuset firar 75-årsjubileum för Wegners gungstol och släpper den nu i massiv valnöt. 
Den står helt klart på min ”villhöver-lista” 😉

Kram Matilda