monday funday – 10 bästa förvaringstipsen

Så var det måndag igen och vi har spenderat dagen i backarna med hela storfamiljen, både mamma och pappa samt min fina systers familj var på plats. Det känns skönt att ha alla nära och leva så vanligt som möjligt, det skingrar tankarna även om de ofta går till Ebbas mamma och den fasansfulla situation hon befinner sig i. Jag vill också passa på att tacka er alla som visat så mycket kärlek de senaste dagarna, ni är så många som lämnat omtänksamma hälsningar och tankar.

Nu till det återkommande inlägget, Monday Funday, där jag lyfter olika inredningsfrågor som ni haft funderingar kring eller som är roliga att belysa. Idag har vi kommit till förvaring. Ni är många som undrat var vi gör av allt och hur det alltid är så undanplockat hemma hos oss. Först och främst, det är inte alltid städat och fixat, men kaos är kanske inte det mest inspirerande att fota. För det mesta är det dock ganska organiserat. Jag trivs inte i oreda och efter flera år av kaos och renovering, då vi levde på 100 kvm, var det en självklarhet att prioritera förvaring när vi byggde ut. Här kommer mina 10 bästa tips på hur man förvarar, men också hur man håller ordning.

 

 

1. Dold förvaring. Det här är min favoritförvaring. Vi är fem i familjen och har självklart mängder av prylar som används dagligen eller flera gånger i veckan. Vår lösning är den inbyggda klädkammaren i hallen. Innanför panelen och tapeten gömmer sig många meters klädstänger, otaliga skohyllor, tygförvaring från granit med inte mindre än 48 fack. Här har vi plats för precis det som finns hos alla barnfamiljer, mängder av gympapåsar, rollerblades, ryggsäckar och hjälmar.

2. Skafferi. Väldigt många äldre hus har ett skafferi men det är också något som dyker upp hos fler och fler nyproducerade hus, speciellt i takt med trenden att hoppa över överskåp i köket. Ett rejält skafferi kan absolut ersätta alla dessa skåp och mer därtill. Jag vet inte vad jag skulle göra utan denna fantastiska yta.

3. Platsbyggd förvaring. I vår platsbyggda sittbänk döljs mängder av saker som vi inte använder dagligen men tillräckligt ofta för att inte vara undanstuvade i förrådet. Där göms brickor, vaser, krukor, symaskin och tyger. En salig blandning indelad i tre sektioner för att skapa överskådlighet.

4. Möbelförvaring. Vi har tre viktiga möbler med inbyggd förvaring, kökssoffan, ett vardagsrumsbord i tjejernas allrum och en sittbänk/fotpall i matsalen. Kökssoffan rymmer en blandning av allt möjligt och är i stort behov av en rejäl utrensning, men här förvaras champagnekylare blandat med kuddar och vaser. I flickornas soffbord bor alla deras sängkläder och det är skönt att ha dem på rätt våning när det är dags att bädda om. I den lilla bänken i matsalen ligger plädar samt en och anan kudde.

 

5. Förvaringssäckar till barnrummen. Är det några rum där det lätt blir stökigt så är det barnens. De fixas lätt med lite snygga förvaringssäckar i olika storlekar. Det finns få saker som gör mig så irriterad som när förstårsigpåare ger sig på oss som håller ordning i barnrummen och beskyller oss för att inte ha en stimulerande miljö eller för den sakens skull tråkiga färger eller vad det nu må vara. Mina barn leker jättemycket, de är superkreativa och de använder alla sina leksaker men de har lärt sig från start att plocka undan efter sig. Skaffar man bara förvaring som är lätt för dem att hantera, är det inte alls svårt för dem att hålla koll. Jag älskar Villes Duploförvaring, en underbar säck från Nobodinoz, som ofta vänds uppochner så att det låter som om huset rasar. Barnen kan leka med det i timmar och sedan lätt ösa tillbaka allt när de är klara. En annan förvaringsmöbel är en bokhylla med plats för små söta förvaringssäckar från Bloomingville som är fyllda med bilar, hinkar med Kaplastavar och fack för alla favoritsagor, radiostyrda bilar och pussel. Jag tror absolut att barn leker bättre om de inte sitter i ett kaos av plast och skrikiga färger utan får en möjlighet att leka med en sak i taget.

6. Snygga förvaringsmöbler i inredningen. Jag älskar trenden med återanvändning som råder just nu och som jag verkligen hoppas är här för att stanna. Mängder av företag specialiserar sig på att tillverka små och stora detaljer som förnyar våra gamla byråer och skåp och integrerar dem väl i vår inredning. Förvaringsmöblerna är inte längre bara praktiska utan marknadsförs som en del av vår inredning.

7. Skylta med förvaringen. Samtidigt som vissa saker mår bästa av att hängas undan kan det vara kul att låta andra delar få ta plats. Att låta en klädställning stå framme där man kan hänga fram lite favoritkläder som höjer humöret en smula i vardagen är inte alls dumt. Det gäller både hos oss vuxna och såklart även hos barnen.

8. Förvaring för trångbodda. Är man riktigt trångbodd är det bra att hitta smarta lösningar som döljer möbler som t.ex sängen. Det kan vara ett sängskåp, en loftsäng eller varför inte göra som jag gjorde i min första minilya. Min första lägenhet, en minidröm i Birkastan, var en alldeles underbar liten pärla med djupa fönsternischer och ett ljuvligt minikök med en ändå mindre liten minigasspis. Den var min dröm men väldigt svår att möblera då den inte hade 3 m i takhöjd som jag tycker krävs för en bra loftsäng. Min lösning blev att jag byggde ett litet podium där jag kunde placera matmöbeln. Under det lilla podiet gömde sig min säng som jag smidigt kunde dra ut på kvällen. Var kreativ och tänk utanför boxen och använd golv, väggar och tak.

9. Dölj med tyger. Som många av er har sett så döljer sig alla våra kläder bakom många meter av tungt tvättat linne i sovrummet. Dels älskar jag vad materialet gör i rummet, det mjukar upp men den råa texturen passar ändå bra in till de gamla takbjälkarna. Det roliga med att använda tyger istället för garderobsdörrar är att det är lätt att förnya och följa de trender och  färger som man byter med årstiderna.

10. Plocka undan varje dag. Det där med undanplockandet gäller alltså inte bara barnen. Varje kväll avslutar jag med ett litet varv runt huset, det finns inget bättre än att vakna till ett städat hem. Lämna ingen disk, häng upp kläder och puffa kuddarna, det tar bara några minuter men ger så mycket energi på morgonen.

Hoppas att ni fått lite bra idéer nu! Ha en härlig kväll, här i stugan väntar bastun på mig nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.