Naken

”Ett foto på ett naket barn är ett foto på ett naket barn, varken mer eller mindre”, Olof Risberg psykolog och psykoterapeut för Rädda barnen.

Jag trodde verkligen inte att förra veckans kampanj med Lilian och mig i badet eller efterföljande bild med hennes bebisrumpa skulle väcka så mycket känslor och få en och annan moraltant att tappa alla gränser för hur man uttrycker sig gentemot andra.

”med så mye pedofili så ville jag aldri lagt ut barna mie sånn”

”Bilden är helt klart underbar och jag har många liknande fotoalbum hemma. Hemma! Men att tänka att någon pedofil sitter och runkar till bilder på mitt barn gör att jag inte delar dem på sociala medier.” (Påståendet stämmer inte, hon delar dem fast med kläder på)

”…Jag önskar såklart en värld där detta inte fanns. Att vi inte alls skulle behöva anpassa oss efter mäns vidrigheter men jag är inte beredd att sätta mina barn i skottlinjen för den kampen.”

”…Denna bild blev just kopierad och tillgänglig att sexualisera på äckligaste och mest respektlösa sätt för hundra, tusen andra att sedan runka och lära sig samt fortsätta sexualisera barnrumpor.” 

”…Du kan väl försöka förstå poängen med att inte ge dem till pedofilnätverk att (Stjäla &) sprida?”

Först och främst, det faktum att det finns pedofiler (män och kvinnor) kommer aldrig att begränsa mig i hur jag väljer att leva. Det betyder inte att jag sätter mina barn i skottlinjen för kampen mot pedofili. Istället pratar vi otroligt mycket om integritet här hemma då vi vill stärka våra barn på bästa möjliga sätt för att de skall få ett så härligt liv som möjligt.

Eftersom vi, min man och jag, älskar båda våra världar gör vi vårt absolut bästa för att våra barn skall knata ut i dem rustade till tusen och fulla av pepp den dagen det är dags. Vi talar dagligen om rätten att säga nej, att inte alla människor är goda, att de kan hamna i situationer där de känner sig tvingade till att utföra handlingar de känner är fel. De vet vad grooming är och att vi alltid finns där för dem. De har från väldigt tidig ålder lärt sig att själva tvätta sina intima delar för att stärka den personliga integriteten och värna om sina egna kroppar. Varje dag frågar vi hur skolan varit, hur det var på Snappen mm, gjorde de något kul på TikTok? De får utrymme att berätta om allt kul de upplevt under dagen (i deras båda världar) men också om de känt att någon agerat fel mot dem eller någon kompis.

Vi diskuterade även de kommentarer som lämnats till Lilians rumpa och varför en del blev upprörda och rädda medan andra såg ett vackert barn, en gullig bild. Ingen av dem kunde förstå hur den kunde uppfattas på något annat sätt än fin. ”En bild blir inte pornografisk förrän fotografen har intentionen att väcka sexuell åtrå” säger fotografen Jenny Morelli och fortsätter, Juridiken är alltså inte alls lika skrämmande som våra föreställningar om vad bilden på ett naket barn står för.

För mig är det vårt beteende som sexualiserar barnet. Att vi t.ex. väljer att sätta en bikinitopp på en tvååring, varför då? För att dölja bröst som inte finns? Att vi väljer att inte visa deras kroppar, på stranden eller i sociala medier styrt av oron att de skall kränkas och utsättas för sexuellt ofredande. Jag citerar igen;

”Ett foto på ett naket barn är ett foto på ett naket barn, varken mer eller mindre”, Olof Risberg psykolog och psykoterapeut för Rädda barnen.

Till er som relaterat till er övertygelse om barnens integritet inte alls postar bilder på era barn, vilket jag har full respekt för, hoppas jag att ni ändå pratar med dem om hur kul den där världen kommer att vara för dem den dagen de själva kan bestämma att ta del av den. Väldigt få barn och ungdomar väljer idag att avstå från internet och då hoppas jag bara att de fått en nyanserad bild av den värld de skall ge sig ut i. Beskriver man den enbart som ond blir det väldigt svårt för barnet att berätta om det utsatts för något, mamma och pappa har ju inte gjort annat än att varna liksom…

Hoppas verkligen att ni förstår vad jag menar, ni behöver inte på något sätt dela mina åsikter eller leva efter dem men ni behöver inte heller uttrycka er respektlöst i ett kommentarsfält som dagligen ses av bland annat 13-åriga barn och andra unga vuxna. Visa respekt och var varma goda förebilder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.