Varför vi inte skall hata

Jag funderade på hur eller om jag skulle bemöta vad som hände på Instagram i tisdags. Jag kom fram till följande… Vi ser alla väldigt olika på saker och ting. Jag spenderar uppenbarligen alldeles för lite tid på andras sociala medier för att ha förstått vidden av den uppiskade stämning som råder gällande matinköp just nu. Jag har ju inte varit i en matbutik på många veckor utan enbart handlat online… Några insinuerade att jag postade bilden på Lilian i syfte att provocera vilket självklart inte var fallet. Jag följer utvecklingen av situationen här i Sverige via de dagliga presskonferenser som hålls. Att läsa alla artiklar som skrivs skulle jag helt enkelt inte mäkta med utan jag försöker hålla mig till fakta och leva som jag rekommenderas. Rekommendationerna har varit som jag beskrev i tidigare blogginlägg, varken mer eller mindre, allt för att minska smittspridningen.

Nog om det, det är inte därför jag skriver utan för att förklara vad som händer när hat skriks i versaler till någon. Jag tror väldigt få skulle knacka på dörren här, vråla mig i ansiktet att de tänker fortsätta hata egoister, kräkas på mig och gå härifrån. Jag anar att det helt enkelt skulle kännas lite väl magstarkt för en bild på mjöl.

Jag har verkat här och på Instagram i ca fem år och aldrig någonsin har jag fått utstå denna typ av kommentarer. Jag är inget konto som provocerar och jag har ingen intention att bli det heller. Stämningen här och på IG har varit varm, inspirerande och lett till fantastiska möten och underbara diskussioner.

Tisdagens hat chockade mig helt enkelt. Trots att de allra flesta som kommenterade hade något fint att säga så gick hatet rakt in. Jag var rädd varje gång kommentarerna trillade in och känslan av oro och obehag gav mig till slut feber. Jag säger inte detta för att ni skall tycka synd om mig, inte alls. Jag säger det för att förklara vad hårda ord gör mot den som tar emot dem. Att ha olika åsikt är inte hat, att tänka olika kring hur man hanterar kris och oro är inte heller hat men att skrika att man hatar mig eller säga att jag inte förstår för att jag inte delar en åsikt är inte ok.

Jag älskar sociala medier och hur härligt peppande det kan vara men den här sidan vill jag aldrig se här igen! Att unga killar och tjejer får uppleva detta dagligen är inget annat än skamligt. Att dessa hatiska kommentarer dessutom kommer från vuxna människor är helt oförsvarligt.

Min urfina mamma fick höra att hon hamstrade när hon köpte en påse mat häromdagen, EN påse från Ica med 2 kg potatis i och då är hon över 70 år. Det här är inte ok.

Kan vi inte alla enas om att hat inte hör hemma varken här eller i livet i stort? Kan vi inte försöka visa hänsyn och tänka en gång extra innan vi häver ur oss den ena nedvärderande kommentaren efter den andra. Om vi istället för att skrika och sparka bakut när vi ser något vi ogillar så kanske vi borde andas några gånger och fundera på om det verkligen är värt det. Hatet gör inte någon gott, varken den som får ta emot eller den som delar ut. Det kryper in i kroppen och gnager sig fast. Men beteenden går fantastiskt nog att bryta. Precis som man kan lära sig att inte oroa sig så mycket kan man lära sig att hantera sina impulser och få en mer positiv inställning till livet.

All kärlek till er och ha en fantastiskt fin fredag!

5 reaktioner på ”Varför vi inte skall hata”

  1. Du är så klok Hanna! Hat hör inte hemma någonstans. Och verkligen inte hos dig, du som bara sänder kärlek till alla. Puss o kram! /Sima

  2. Hej! Jag håller med dig helt. Jag är en av dem som blev väldigt irriterad av din bild, men valde att inte säga någonting. Min pappa och sambo är i riskzonen också och har följt alla rekommendationer som getts: handla som vanligt (även om det är någon annan som gör det åt dem eller via webb) och ta det lugnt, hamstra inte. Därför blir jag jätteledsen när jag kommer till en butik och ska köpa paracetamol till min sambo och allt är slut. Eller när pappa ber om en påse mjöl så han kan göra våfflor. Din bild blir då en påminnelse för mig att min sambo just nu får gå utan värktabletter och jag blir irriterad. MEN det viktiga här är ju inte att det är dig jag är arg på. Jag blir trött på situationen, på att det blir jobbigt för mina nära och kära. Vad skulle jag vinna på att skälla på dig? Vi kan ha olika åsikter om hur mycket mjöl som är rimligt att ha hemma (oavsett om man köpt det innan eller inte), men att blanda in hat och personliga påhopp känns bara kontraproduktivt och skapar en lynchmobb. Jag är ledsen att du fick så mycket hårda ord, att de som ville diskutera saken inte kunde göra det i en hövlig ton. Jag hoppas att ni mår bra och får vara i fred, trots att vi har olika åsikter. ?

    1. Håller med dig! Jag var en av dem som blev provocerade av bilden och valde att kommentera (dock inte på ett otrevligt sätt, det skulle aldrig falla mig in). Ville förmedla baksidan av att folk hamstrar, samt att det inte är så lätt för butikerna att bara fylla på, vilket det stod i inlägget. Har en kollega vars barn har diabetes, dem kan inte få tag på alla saker till insulinet nu då alla har hämtat ut mer än vad dem behöver. Har kunder på jobbet som köper på sig 10-30 paket med mjöl, då får vi stå och be om ursäkt till alla andra kunder som blir förbannade för att vi inte kan få hem mer mjöl snabbare. Många köper upp hela våra lager av toapapper och handsprit för att sedan sälja vidare och själva tjäna pengar på detta sätt. Informerar man om att inte en person kan köpa allt, utan att man bör tänka på andra, så skickar dem in resten av släkten som går på led och köper ett paket var. Är man i en riskgrupp och inte bör åka och handla själv så kanske man har någon anhörig som kan hjälpa en att handla oftare istället för att bunkra av allt? Det är som sagt inte bara för butikerna att fylla på, folks beteende och handlande får en rad olika konsekvenser som jag tror att många inte tänker på. Trevlig helg!

  3. Klokt skrivet. Jag kände bara förståelse när jag såg bilden. Att ni är en stor familj och att du är extra utsatt pga riskgrupp gör att jag bara kände sympati.
    Fina du, jag är så ledsen för att du fick utstå detta hat. Att sprida hat i form av dessa kommentarer, DET om något är egoistiskt.

    Styrkekram ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.