Linoljefärg och spröjsade fönster

Så var det dags att måla kittet runt alla 1000 spröjs…

Först och främst HEJ ? Det var en evighet eller i alla fall en välbehövlig semester sedan jag skrev här inne. Efter några otroligt intensiva och semesterlösa år bestämde jag mig för att ta en riktigt lång semester den här sommaren. Det behövdes verkligen då jobblivet parallellt med en stor familj har tagit ut sin rätt de senaste 5 åren. Sommaren var helt underbar och äntligen börjar längtan efter vardag och rutiner infinna sig. Barnen har kört sista sommarlovsveckan och jag har kombinerat storstädningar och rensningar av barnens garderober med lite jobb och husfix.

Senaste projektet påbörjades redan förra sommaren och innebär målning av vad som känns som en miljon spröjs… När vi beställde fönster till utbyggnaden (2015) var kittet runt spröjsen inte målade vilket gjorde att de såg mer beige än engelskt röda ut. Då hade vi haft en riktigt tuff renoveringsperiod och kraften att ta tag i allt det där målandet fanns helt enkelt inte där. Jag har därför valt att tänka ”ett fönster i taget när andan faller på”. Det är faktiskt ett väldigt bra sätt att angripa det hela på ? Det skapar inte någon stress och blir man uppslukad av ett annat projekt/jobb tar man bara en paus och fortsätter när man blir sugen igen.

Här ser man tydligt hur beige/vita fönstren upplevs när kittet lämnas omålat. Ni kan också se nyansskillnaden där detta är engelskt röd och kulören nedan är ljus engelskt röd.
Det här känns betydligt mer harmoniskt.

Jag har valt att måla med linoljefärg när det kommer till exteriöra projekt vilket är fullkomligt fantastiskt. Färgen flyter ut och är enligt mig betydligt mer lättjobbad än många andra alternativ. Man lär sig snabbt hur mycket färg som behövs på penseln och färgen stryks sedan lätt ut utan droppbildning. Det fina är att du kan gå tillbaka och rätta till misstag (om du mot förmodan fått en färgansamling någonstans) då färgen torkar väldigt långsamt.

Som vanligt finns det fördelar och nackdelar med allt och just torktiden på 1-2 dygn kan ju vara en smula problematisk med barn och husdjur i huset vilket är själva anledningen till att jag håller mig till exteriörerna när det kommer till linoljefärg.

Som en liten bonus till allt jobb med spröjsen råkade jag först köpa fel kulör på färgen så första strykningen som ni ser här ovan är med ljust engelskt röd… Vi har klassiskt engelskt röd vilket är en något djupare/mörkare nyans så jag får återkomma med bilder på det färdiga resultatet något senare. Typiskt mig, fort och gjort men inte alltid rätt ? Det fina här är ju att det krävs några lager så jag ser det helt enkelt som en grundfärg ?

Tack för att ni kikade in och hoppas verkligen att ni vill hänga med på höstens alla husprojekt, lite härliga recept, familjelivet och ett och annat skönhetstips! Här inne blandas det friskt… Stor varm sensommarkram från semesterfiraren som sakta men säkert styr familjen tillbaka mot vardagsrutinerna igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.