Jo, kom igen, man kan visst äta potatissallad i november! Om inte annat för att få ett soligare sinne… Den här fyller munnen med underbara smaker och lyser upp vilken grå vardag som helst. Förbered gärna kvällen innan, så hinner smakerna mogna.
Kryddiga tzay-spett med godaste potatissalladen
(4-5 port)
500 g tzay- eller sojabitar
Het marinad:
0,5 dl rapsolja
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpure
2 msk ljus sojasås (jag tog tamari)
2 krossade vitlöksklyftor
Potatissallad:
ca 1 kg fast potatis
0,5 röd lök, fint hackad
1,5-2 dl gröna ärtor, tinade och kokta
1 dl majonnäs
1,5dl turkisk yoghurt (10 %)
0,5 dl mango chutney
0,5-1 msk curry
2 tsk agavesirap
1 krossad vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Grön chilisås:
0,5 gurka, tärnad
0,5 grön paprika, skuren i bitar
1 grön chili, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
3-4 msk hackad färsk koriander
salt
Het marinad: Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och blanda med tzaybitarna. Låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.
Potatissallad: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär i bitar. Lägg i en stor, fin skål. Blanda ner rödlöken samt de gröna ärtorna.
Rör ihop majonnäs, yoghurt, mango chutney, curry, agavesirap, vitlök, salt och peppar i en mindre skål. Vänd sedan ihop med potatisblandningen.
Grön chilisås: Stek paprika, chili och vitlök i lite olja till allt mjuknat. Mixa ihop med gurka och färskkoriander i matberedare eller med stavmixer. Häll upp i en liten skål.
Trä upp sojabitarna på spett och stek (på sommaren kan du grilla!) till de får fin färg. Det tar bara några minuter. Servera allt tillsammans!