Aiayu bed linen

Vackert och värmande från danska Aiayu

Jag fortsätter att tipsa om intressanta varumärken som jag stötte på under Formex och Möbelmässan för några veckor sedan. Kul att det faktiskt finns så mycket bra att tipsa om. Det händer grejer på hållbarhetsfronten (även om det såklart finns massor kvar att göra).

Ett sådant varumärke är danska Aiayu, som i samarbete med kvinnliga hantverkare i Indien, Bolivia och Nepal producerar vackra textiler, accessoarer och kläder. Till viss del för att det är billigare att producera där, såklart, men också för att skapa jobb på plats och utnyttja den ekologiska ull tillika bomull som finns lokalt.

De undviker färger som inte är växtbaserade och satsar på vackra stickningar och strukturer i stället – och jag måste säga att jag älskade kvalitén på det jag fingrade på.

En annan sak som är ganska spännande är att jag ser allt fler företag som jobbar med att minimera svinnet i produktionen. I Indien har Aiayu till exempel tagit fram ett ”zero waste”-program för alla bomullsprodukter. Tyger och stuvar tas tillvara och används till att göra små produkter, som necessärer och dylikt, men även i mattorna ”Raw Rug” etcetera.
Vinsten från Zero waste-produktionen går till lokala skolor, med barn som har särskilda behov. De kallas poetiskt nog TEARS – Train, Educate and Rehabilitate Socially.

Själv har jag spanat in denna vackra väska, som jag tänkte ge till en kär vän i vår…

Bag Aiayu