Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vegetariskt läder – vad är det?!

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Foto: Veganprodukter från Stella McCartney.

Vadå?! Plast är väl vegetariskt? Och tygskor?
Absolut, men att plast sällan är bra för miljön vet vi ju. Andas dåligt gör det också. Tyg är ofta hyfsat skönt på foten, men inte alltid tillräckligt robust. Vanligt läder är en stor belastning för miljön – resursåtgången är alltid stor när produkter kommer från djur.

Därför föddes idén att försöka hitta eller skapa en vegetarisk motsvarighet till vanligt läder. Britten som står bakom det vegetariska lädrets uppkomst heter Robin Webb.
Han hade länge funderat över om det gick att hitta ”vegetariska” material som betedde sig mer som läder – och till och med lagt undan pengar för att kunna finansiera sådan produktion. Då slog slumpen till.
– Jag var på väg hem från Skottland, liftandes. Killen som erbjöd mig lift berättade om ett material som används i båtar, ett slags syntetiskt mikrofiber. Kanske kunde det fungera också för skor? Det gjorde det, berätta Robin för Fria Tider.
Och så var www.vegetarian-shoes.co.uk fött. Idag säljer fler företag skor, väskor etc av vegetariskt läder. Materialet ser ut precis som läder, känns och beter sig som det. Skorna är dessutom tåliga och vattentäta – samtidigt som de andas. Se bara upp så att konstlädret inte innehåller petroleumbaserade material som PVC.
Jag har själv kängor från Ten Points som jag älskar! Så snygga, hållbara och sköna! De ser ut så här:

vegetarian leather

I morgon tipsar jag om fler snygga produkter av vegetariskt/miljövänligt läder. Och lista över varumärken som säljer vegetariskt läder finns bland annat här:

http://www.djurensratt.se/butiker-med-djurvanliga-skor-och-andra-skinnprodukter

No Comments Yet.

What do you think?