Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bin kan vara boten mot multiresistenta bakterier!

Foto: Anna Lind Lewin/Svenska Bin.

Jag vet inte om ni läste det förra vecka – det var ganska stora nyheter i trädgårds- och naturtidningar etc.
Hur som haver: Det kan vara så att bin är räddningen när det gäller kampen mot multiresistenta bakterier! Fattar ni vad häftigt!? Här har vi tillverkat antibiotika i alla år, nya versioner i takt med att bakterierna utvecklat resistens. Och så fanns kanske svaret hela tiden i binas färska honung (eller rättare sagt, mjölksyrebakterier från binas honungsmagar)!

Forskaren Tobias Olofsson, Lunds universitet, har vuxit upp med bin och vet att honung fungerar mot ont i halsen och sår. När han under sin utbildning undersökte blommors mikroorganismer fann han ibland mjölksyrebakterier och tänkte att bina kanske får med sig det när de samlar nektar – och att det kunde ligga bakom den läkande effekten som färsk honung har. Så här svarar han i tidningen Allt om Trädgård på frågan om honung kan användas i kampen mot antibiotikaresistens:

– Helt säkert. Dessa bakterier samarbetar och bildar en stor mängd olika antibiotikaliknande ämnen som tillsammans är väldigt starka. De verkar klara av alla sjukdomsbakterier, vilket beror på den stora mängd olika ämnen de har i sin vapenarsenal – ett superbredspektrumantibiotika.
Och till Svensk Natur säger han:
– Mjölksyrabakterierna har haft 100 procent effekt, även mot mördarbakterier.

Honung som sälj i butik har inte dessa goda mjölksyrebakterier kvar, men Tobias och hans kollega Alejandra Vásquez har tagit fram en salva som testats inom djurhållningen och på människor med kronilska sår, med väldigt goda resultat. Det blir spännande att se vad som kommer härnäst!

Inte nog med att bin är helt avgörande för vår matförsörjning, de kan alltså bota oss från allehanda sjukdomar också! <3

 

No Comments Yet.

What do you think?