Veckans eko-ord: Factfulness – eller mötet med Hans Rosling

”Jag jobbar med att lansera ett uttryck som kan jämföras med vetenskapsvärldens mindfulness – nämligen FACTFULNESS, Jag tycker att det är så oerhört avslappnande att kunna basera mina åsikter på fakta”. Hans Rosling

Just nu går jag en kurs om hållbar utveckling (miljömässig OCH ekonomisk) på Stockholms universitet som heter Världens Eko. Och i tisdags hade jag det stora nöjet att få lyssna på Hans Rosling.

Jag tycker att hans inställning borde  – och bör – appliceras på de flesta viktiga frågor i vårt samhälle. Som när vissa människor påstår att brottsligheten och våldtäkterna har ökat i takt med  invandringen – när statistiken som bevisar det motsatta är så lätt att hitta hos Brå. Eller som när vissa påstår att den globala uppvärmingen beror på naturliga förändringar medan alla klimatforskare är överens om att det vi människor som orsakar detta.

Mitt naiva hopp är, att om fler försöker ta reda på fakta innan vi bestämmer oss för något, så skulle vår värld vara väldigt mycket bättre att leva i. Med ett öppet sinne blir förståelsen och kärleken större och rädslan och hatet mindre. Det är min fasta övertygelse.

För övrigt satt jag som en blyg viol och lyssnade på Hans Rosling, utan att orka bana mig fram i folkmassorna som samlades omkring honom. Men jag önskar att alla fick möjligheten att lyssna på honom live.

Hans Rosling beskriver hur befolkningsutvecklingen ser ut - med hjälp av toalettrullar. <3 Foto: Liselotte Lundström
Hans Rosling beskriver hur befolkningsutvecklingen ser ut – med hjälp av toalettrullar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.