Äta myror?!

I höstas var jag på en föreläsning på temat mattrender. Mycket handlade om naturligt och hållbart, och idéerna (vissa nygamla) kring detta är många:

  • Det är fortfarande inne att äta ”rent”. Det vill säga livsmedel med så kort innehållsförteckning som möjligt. Eller råvaror som är odlade så lokalt som möjligt och under bra förhållanden för producenten (Rättvisehandel).
  • Smakerna i drinkarna går mot det ”jordnära”. Drinkar med tydlig smak av mineraler, stenar, lera – till och med cement. Eller så ska det vara blommigt, som i Gruit, en öl gjord på örter.
  • Det talas om ”Get Dirty”, vilket handlar om att använda allt, i stället för att slänga. Skal, fula grönsaker, mat med kort bäst före-datum, grönsaker från blast till rot, hela djuret… allt ska tas tillvara. Superbra, tycker jag!
  • I hemmen har arbetet mot svinn just börjat. Ikea visade en prototyp på matbord (i Milano förra året) som man kan lägga  fram de ingredienser som finns hemma på, för att få recept baserade på dessa. Såg den själv, superspännande!
  • Det handlar också om att odla mer på markens/naturens villkor för att inte utarma den. Växelbruk, äta efter säsong… gamla idéer som prövas igen.
  • Och så den idé jag har svårast för: Äta insekter. Jag inser att det mest sitter i huvudet. Använder man dem på rätt sätt märker vi förmodligen ingen skillnad. Förra veckan bjöd Brödinstitutet Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på gräshoppsbröd, svenskt äpple, rökt rödbeta och kanderade larver (han verkar dock inte helt övertygad om insekternas förträfflighet…). Roliga bloggen Bugburger handlar nästan enbart om att äta insekter. Enligt en FN-undersökning från 2013 krävs det dessutom runt 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter och arealen som tas i anspråk för insektsodlingar är minimal jämfört med boskap.

Så i framtiden är det kanske inte tacos vi dukar fram till fredagsmyset, utan plockmat gjord på insekter? Ha en härlig kväll!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.