Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Designmattor av ekologisk bomull

Marcus Åhrén och Lina Zedig är grundarna till mattföretaget Oyyo.

En hållbar utveckling handlar inte bara om att värna miljön, utan även om schyssta löner och arbetsförhållanden för dem som tillverkar produkterna. Mattföretaget Oyyo, som jag gjort en intervju med för Hus & Hem (i butik nu!), har själva anställt textilarbetare i Indien som tillverkar deras mattor av ekologisk bomull. Här berättar grundaren Lina Zedig om varför:

– Det var enda sättet att säkerställa att våra vävare fick bra löner och arbetsvillkor. Dessutom önskade vi ett tätare samarbete där vi kunde lära oss mer om indisk vävteknik samtidigt som vi kunde dela med oss av vår skandinaviska vävtradition till dem.

Vad är mattorna tillverkade av?
– 100 procent ekologisk bomull, och oblekt linne som varp. Vi har även experimenterat mycket med växtfärgningen. Färgerna är gjorda av sju naturliga pigment från lokala indiska växter. I tillverkningen av vårt inslagsgarn har vi blandat flera olikfärgade trådar för att skapa en melerad effekt och i nya kollektionen har det resulterat i mattor med lite mörkare och mustigare kulörer.

Mer rättvis design:
Projekt med syftet att rädda flickor i Nepal från prostitution:
http://notedesignstudio.se/nepal-projects/

Fairtrade-projekt i Mexico:
http://www.worldmarketsthlm.com/product/druzi-embroided-wool-blanket

Form Nomadshop som startar designsamarbeten runtom i världen:
http://www.form-nomadshop.com

No Comments Yet.

What do you think?