Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

9 frukter och grönt som bör vara eko

Välj rätt frukt! Fat ”Daisy”, från 275 kr, Potteryjo.

Blev helt beklämd idag när jag läste SVT:s artikel om att forskare mätt höga halter av bekämpningsmedel i barns urin. Studien gällde barn och vuxna i Danmark, men problemet finns även i Sverige.  I en vanlig fruktkorg hittas rester i 9 av 10 frukter och ofta från fler än ett bekämpningsmedel, enligt Naturskyddsföreningen.

Det är lätt att känna sig uppgiven när så kallade ”matlarm” om gifter, bekämpningsmedel och cancerframkallande ämnen haglar. Men det går att göra något åt saken själv.
Det enklaste: Välj alltid eko om det går. Visst, det är ofta några kronor dyrare, men skillnaderna minskar i takt med att efterfrågan ökar. Plus att du slipper få onödigt mycket gifter i dig. Ytterligare plus: Miljön blir mindre belastad.

Det finns några värstingar. Väljer du ekovarianter av dessa frukter och grönsaker minskar du halterna bekämpningsmedel i kosten radikalt (att välja bort frukt och grönt är ju dumt, de innehåller ju massor av nyttigheter också!).

  • Vindruvor. En granskning av Livsmedelverkets tester visar att 96 % av alla icke-ekologiska vindruvor innehåller rester av bekämpningsmedel, flera av dem känt problematiska. Tyvärr gäller det även russin och vin.
  • Bananer. Rester hittades i 67 procent av testerna. Bananer besprutas ofta hårt med ett av värdens farligaste medel, parakvat, som skadar miljön och kan orsaka lungkollaps hos dem som odlar och skördar frukten.
  • Äpplen. I 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Det går inte ens att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten.
  • Päron. Trots att Sveriges klimat passar superbra att odla päron i är det svårt att hitta ”svekologiska” alternativ. Det kan vara värt mödan att visa att efterfrågan finns. Päron innehöll nämligen rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko – visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!
  • De flesta citrusfrukter. Behandlas ofta med imazalil, ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande. 95 procent innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet.
  • Paprika och chilifrukter. Icke-ekologiska varianter innehåller i stort sett alltid rester av syntetiska kemikalier.
  • Basilika och koriander. Importerade varianter.

För att avsluta lite positivt, här är de frukter och grönsaker som är minst besprutade (med nackdelen att vissa transporteras långt): Avokado, majs, ananas, lök, sparris, mango, papaya, kiwi, zucchini, grapefrukt och blomkål.

Källor: Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket

 

Lite mer fakta om ekologiska livsmedel:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

No Comments Yet.

What do you think?