Test: Naturliga tandkrämer

Det har tvistats en hel del om huruvida det bör finnas fluor i tandkrämen eller inte genom åren. Det getingboet vill jag inte ge mig in i, jag kan för lite om vetenskapen bakom det.
Men jag – som har stark emalj och hittills aldrig haft ett enda hål i tänderna – vågar mig i alla fall på att testa naturliga tandkrämer utan fluor. Då slipper jag en del andra tveksamma ämnen som ofta finns i ”vanlig” tandkräm: små plastkulor, tensider och PEG-ämnen (som är hudirriterande).
Jag har testat två olika tandkrämer, och här kommer lite omdömen!

Dr. Hauschka Fortifying Mint Toothpaste
För mig, som inte testat naturlig tandkräm tidigare, kändes det först lite konstigt att tandkrämen inte löddrade. Tänk att jag vant mig så vid att allt ska löddra! Men tänderna känns fräscha efteråt – och jag gillar smaken som är någonstans i gränslandet mellan mint och örter. Tandkrämen har slät konsistens med svagt grågrön färg. Funkar bra!

 

Benecos Natural Toothpaste Fresh
Den här vita tandkrämen ser lite grynigare ut när man klämmer ut den, och har en lätt slipande effekt. Den känns mer som ”vanlig” tandkräm när man väl börjar borsta, jämfört med Dr Hauschka-krämen. Fräsch mintsmak som är lite mindre spetsig än den jag är van vid från traditionell krämen. Funkar ännu bättre – men bör inta användas av barn under 6 år eftersom den innehåller mentol.

Läs mer:

Nu ökar oron för fluor

https://kurera.se/fluor-giftigt-eller-bra/

https://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/föräldrar-och-barn/ökat-sug-efter-fluorfri-tandkräm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.