Här hittar du Sveriges naturpärlor!

Tolg, en kyrkby vid Tolgasjön i Kronobergs län, är en av våra svenska pärlor. Foto: Christina Jonasson.

Sugen på att upptäcka mer av Sverige i sommar? Det är jag. Ju mer jag ser av vår vackra natur, desto mer vill jag upptäcka.
Det är ganska knäppt egentligen. Jag har ju alltid älskat att vara ute i naturen. Men under många år har jag varit fast i tanken på att det inte är riktig semester om man inte åker till ”solsäkra” ställen, utanför landets gränser.
Men de senaste åren har min familj och jag tänkt om och spenderat somrarna i Sverige i stället – och jag saknar inte utlandsresorna för fem öre.

Det är lagom varmt, nära till släkt och vänner som man kan hälsa på och man har alla grejer hemma – cykel, fiskedon, bil, ryggsäckar, båt, termosar, foträta skor, tält etcetera – som underlättar utflykter och upptäcktsfärder.

Om du saknar uppslag när det gäller naturupplevelser i Sverige kan jag tipsa om våra Svenska Pärlor. Mellan 2013 och 2015 röstade allmänheten fram 63 extra vackra och skyddsvärda naturområden i Sverige, i en sommarkampanj som drevs av Världsnaturfonden (WWF). De framröstade kan du hitta genom att klicka här (titta i menyn längst upp till höger, så kan du söka efter pärlor i olika län).

Svenska Pärlor är alltså platser med fantastisk natur, men också platser med många hotade arter och livsmiljöer i behov av skydd (alla platser bör med andra ord kanske inte bli stora turistattraktioner, men det är kul att läsa om dem ändå).
Resultatet av kampanjen är att många (cirka 40) av pärlorna har blivit naturreservat eller skyddats på andra sätt. Kul när engagemang ger konkreta resultat.

In och finn, helt enkelt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.