Storblommig tapet mot svart bakgrund Veckans Eko

Så miljövänliga är årets inredningstrender!

Fantastisk tapet av holländska Ellie Cashman.

I januari varje år bjuder trendspanaren Stefan Nilsson in till Stora trenddagen, där han lyfter fram de viktigaste trenderna inom främst inredningsvärlden (men även mode, mat och hälsa).

Om återbruk var förra årets ”miljötrend” är rättvisa löner och arbetsförhållanden årets fokus eftersom ”Vi svenskar inte orkar engagera oss i mer än en fråga i taget ”, enligt Stefan. Min förhoppning är att återbruk börjar bli så självklart att vi inte behöver lyfta det lika mycket längre – men jag tror att vi kommer att behöva hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
Därför tänkte jag titta på trenderna ur ett hållbarhetsperspektiv. Hur hållbara är de egentligen?

The Westwood Effect
Hållbarhet handlar inte bara om att saker och ting ska vara ekologiska. Det handlar om rättvisa, jämlikhet, yttrandefrihet – aktivism! Just det fångas upp i denna inredningstrend, som andas punk både när det gäller form och färg (svart, vitt, en del rött). I modet ser vi det på t-shirts med tryck som ”We should all be feminists” (Dior). I inredningen som broderier och tallrikar med budskap, med mycket mer.
Hållbarhetsbetyg: VG.

Broderi riots not diets Etsy
Broderi från Etsy.

CMYK Smack
Färgglad och lekfull stil med mycket hallonrosa, smurfblått och miniongult. Kombineras med fördel med återbruk och synligt reparerade detaljer – men den här trenden handlar mest om det visuella.
Hållbarhetsbetyg: G-

Trendiga farger 2018 Normann copenhagen
Fåglar från Normann Copenhagen.

Dusk
Hantverksmässiga produkter med skavanker, möbler gjorda av spillmaterial, skräp som blir en resurs i form av ny design… Det här är en trend vi är mitt uppe , men som fortsätter att utvecklas med nya material (tvättsvamp blir skål!) och texturer (viktigt!). Arvegods får gärna vara en del av stilen och det ska vara få, utvalda saker i stället för överflöd. Färgskalan är dämpad: Grått, beige, brunt.
Hållbarhetsbetyg: MVG.

Perfekt imperfekt keramik trend 2018
Perfekt imperfekt, med spännande materialmöten, från 101 Copenhagen.

Saturday Satori
Satori betyder nöjd – vilket här innebär att vi slutar jaga status och det materiella. Vi bryr oss inte om vad som är ”kända märken” eller inte och fokus ligger på att dela saker och hjälpas åt (co-working och co-living). Vi vill inreda hälsosamt, med textilier som berättar hur vi mår och växter som renar luften. Självklart vill vi njuta i vårt eget hemmaspa också. Och grönt är nyckelfärgen!
Hållbarhetsbetyg: MVG.

Fiolfikus i badrum
Inspirerande inredning från Trivselhus.

Baroque, baby!
Min favorit visuellt sett (se översta bilden). Vi ser vågade, barocka mönster och färgställningar i kombination med moderna möbler och inredningsdetaljer. Stora, svulstiga blommor och -arrangemang dominerar stort. Mörk romantik med kulörer som går i mycket rosa, brunt – ibland ihop med senapsgult. Hantverk och historiska referenser är viktigt – vilket till viss del hör ihop med hållbarhet. Men även här är det visuella viktigast.
Hållbarhetsbetyg: G.