ekologiska julklappar från Evanesce och Reva Home och Idyllien

Hemmakatt eller skönhetsmiss – här är hållbara julklappar som passar alla!

Det känns egentligen lite tidigt att planera inför jul, tycker jag. Det är väl en kvarleva från förr, då jag bodde norrut och var van vid snö i november. Vintern – och julen – känns så långt borta på något vis.

Samtidigt vet jag att riktiga julfantaster börjar planera redan i september. Hus & Hem brukar publicera första julnumret i mitten av oktober och den är alltid en storsäljare!

Jag vet också att jag hatar att trängas med folk i butikerna sista veckan inför jul. Med stressutslag i ansiktet och en hjärna tom på idéer…

Så jag tänker att jag börjar redan nu! Här kommer julklappstips som passar hela familjen!

HEMMAKOCKEN
Tänker mig att både nya smaker eller olika köksredskap är bra presenter. Själv älskar jag till exempel de ekologiska kryddseten som man kan köpa från Add:Wise. Eller så kan du hjälpa hen att plastbanta genom att köpa rostfria köksredskap från t ex Global. Håller en livstid.

SKÖNHETSMISSEN/MISTERN
Jag har haft kokosoljan Evanesce hemma i två veckor nu. Jag älskar den. Den är unisex och funkar verkligen till allt: Ansikt- och kroppsolja, intimvård, tvätta bort smink – you name it! Stort plus för den lyxiga förpackningen också.

TRÄNINGSFANTASTEN
Unlimited Performance har snygga träningskläder till både män och kvinnor av ekologisk bomull och/eller bambu. Jag gillar också sportbagarna från Ansvar, som tillverkas för hand i Indien av starkt GOTS-certifierat canvastyg av ekologisk bomull, dessutom infärgat med GOTS-godkända färger.

BARNEN
Nästan varje jul har vi öst klappar över barnen. Och varje år märker vi hur få de egentligen använder. Med det sagt: Scandinavian Eco samlar fina, ekologiska leksaker och annat till yngre barn. Lapland Eco Store likaså (ännu bättre)! När de blir äldre kanske det handlar mer om att köpa kläder de behöver, ekologiska prylar till skriv- och pysselbordet, ekologiska ryggsäckar etc. Även där är Lapland Eco Store ett bra alternativ.

DEN NYUTFLYTTADE
Själv ville jag helst ha sådant som man faktiskt behöver som basutbud i hemmet i denna ålder: Sängkläder, badlakan, köksredskap och dylikt. Själv gillar jag sängkläderna, kökshanddukarna etc från Noy Road och Reva Home.

HEMMAKATTEN
Den som gillar inredning kommer att uppskatta presenter från webbshoppen Echo of Gothenburg som samlar flera olika hållbara varumärken under sitt flagg, till exempel. Ett annat bra tips är att Ellos släpper en ny vintagekollektion denna månad. Eller Idyllien som värnar nyproducerat, naturliga material och låter vinsten gå till familjer med svårt sjuka barn.

TILL DEN SOM HAR ALLT
Men egentligen skulle jag vilja strunta i prylar helt och hållet och ge bort klappar som gagnar dem som verkligen behöver det i stället.
Förra året ”köpte” jag ett moringaträd av Barnfonden, som har ätbara delar, producerar olja till matlagning, kan användas till att rena vatten etc. Man kan även ge bort ett djungelfadderskap hos WWF. Eller varför inte ett katastofpaket hos Unicef som räddar barns liv?

TEMAT för bloggkollektivet The Sustainable Society är denna månad ”Hållbar jul”. Läs mer på temat hos mina härliga bloggkollegor: