Veckans fokus: Två enkla sätt att äta mer miljövänligt

Hemmaodlade bönor ökar lusten att laga vego. =) Foto: Liselotte Lundström

Det är några meningar som har etsat sig fast i mitt huvud, från föreläsningen med naturfotografen Mattias Klum som jag var på i höstas: ”Cirka 2,5 procent av jordens vatten är sötvatten. 70 procent av det går åt till att odla mat. Och slänger vi 1/3 av maten”. Snacka om resursslöseri.

Det finns mycket att göra när det gäller våra matvanor. DN går så långt att de påstår att nya matvanor kan rädda planeten. Vår mat står nämligen för´cirka en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser.
Och egentligen borde det vara ganska enkelt. Genom att slänga så lite som möjligt – och att äta mindre kött – är mycket vunnet.  Två enkla åtgärder.
Det behöver inte handla om att sluta äta kött, om man inte vill, men köttproduktionen genererar ensam 15 procent av världens utsläpp. Därför skulle det vara en stor miljövinst att till exempel byta ut 1-2 kötträtter per vecka mot vegoalternativ.

Det svåra, när man är van att tillaga kyckling och kött, är att hitta alternativ som går hem hos barnen tycker jag. Plus att jag vill att vardagsrätterna ska vara hyfsat snabblagade, goda och mättande. Trots att jag var vegetarian i 10 år förut så tar det lite tid att ställa om.
Ett trick jag har är att helt enkelt byta ut kyckling mot quorn eller tofu i olika recept. Grytor och wokrecept funkar extra bra. I köttgrytor kan man också byta ut köttet mot quorn, eller andra vegetariska grytbitar.

Men framför allt har jag infört den matplanering jag ägnade mig åt som student. Inför kommande vecka kollar jag vad som finns i kylskåpet för att se vad som finns – och tittar efter recept där de ingredienserna ingår. På så sätt har svinnet blivit otroligt mycket mindre – samtidigt som vi sparar pengar på det.

Antalet förpackningar som går till återvinningen är däremot minst lika stort som förut… Det blir nästa sak att skriva om här på bloggen: Vilka förpackningar är bäst och hur minskar vi volymerna?

I morgon bjuder jag på en supergod soppa gjord på en handfull ingredienser! =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.