Solblomman som ger fossilfri el – och samtidigt laddar bilen

Det är riktigt häftigt att se utvecklingen när det gäller fossilfri energi just nu. Sol, vind och vatten – källor som aldrig tar slut (och gör de det så är vi utdömda i alla fall) – är basen för allt fler spännande innovationer.
Solblomman (eller Smartflower som den egentligen heter) är veckans mest spännande exempel, tycker jag. Den är ett slags är ett allt-i-ett-system för att både producera solel och ladda elfordon. Den fäller ut sig som en blomma på morgonen, följer solen under dagen och fäller ihop sig igen på kvällen när solen gått ner. Eftersom Smartflower följer solen hela dagen genererar den mycket el i förhållande till sin storlek. Med 18 m² solpaneler producerar Smartflower 3500-4000 kWh/år (jupp, siffrorna gäller Sverige), vilket är cirka 40 procent mer än ett takmonterat system av motsvarande storlek.
Årsproduktionen av solel med en Smartflower ger på våra breddgrader tillräckligt med energi för att ladda en elbil så att den kan köra ett halvt varv runt jorden. Häftigt, va?!
Kraftringen är återförsäljare av produkten i Sverige.

Ibland läser jag argument som att ”Det spelar ingen roll vad vi gör i Sverige – när Kina släpper ut så mycket skit”. Men för det första tror jag på att vara ett gott exempel. Och för det andra verkar även Kina tänka om och storsatsar på solenergi. Landets ledning har insett att det inte är hållbart att exploatera naturresurser och driva kolkraftverk i den omfattning som görs idag. Förbrukar vi naturens resurser samtidigt som vi vräker ut koldioxid i atmosfären skjuter vi oss själva helt enkelt i foten.

Solen kan förmodligen inte lösa hela vårt energibehov framöver. Men tillsammans med vind, vatten och andra spännande miljöuppfinningar kan den bidra till en framtid där vi inte längre är beroende av olja och kol (eller de länder som tillhandahåller denna typ av energi…). Like på den!

Läs mer om satsningar på solenergi:

https://www.soltechenergy.com/sv/nyheter/svenska-soltech-ska-hjalpa-kina-na-solenergimal

https://news.vattenfall.com/sv/article/solenergi-det-billigaste-energislaget-2025

Tyskland täcks av solpaneler

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.