5 poddar att lyssna på i jul

Många i min omgivning tycker att miljöfrågorna känns väldigt abstrakta. Och det är ju, i ärlighetens namn, ganska komplicerat.
Men jag tror att det många gånger är lättare att ta till sig om man får lyssna på någon som förklarar – i en podd eller ett radioprogram. Kanske var det därför som Johan Rockströms sommarprat förra året blev så delat.
Själv lyssnar jag ofta när jag tar mig till och från jobbet. Perfekt sysselsättning under jullovet också!

Här kommer 5 tips på bra poddar med hållbarhetsfokus:
Svd 2 grader: Program som gjordes inför klimatavtalet i Paris. Här får du till exempel veta varför det är så viktigt att genomsnittstemperaturen på jorden inte stiger med mer än 2 grader och vilka argument som borde ”bota” alla klimatspektiker. Ca 40 minuter.
Programmet ”Klotet”, P1: Otroligt pedagogiskt och intressant om allt från hållbar kläddesign till biobränslen. Ca 24 minuter.
Klimatpodden: Här får man möta personer (forskare, aktivister, entreprenörer) som ger hopp om mänskligheten eftersom de verkligen försöker göra något åt klimatproblemen. Ger lite prestationsångest, men framför allt inspiration! Ca 60 minuter.
Naturpodden: Ju mer man lär sig om naturen, desto större blir kärleken. Och desto viktigare känns det att ta hand om den. Charmiga programledare med skön humor. Lyssna, lär, njut! 18-75 minuter.
Vegopodden: Mattias Kristiansson, chefredaktör för magasinet VEGO, och Kitty Störby Jutbring förmedlar massor med kul fakta och tips till alla som är nyfikna på gröna matalternativ. Drygt 20 minuter.

Själv ska jag ge mig i kast med podden Storslagna fjäll! Den handlar om alla intressen som slåss om utrymmet där – turism, gruvnäring, vindkraft – och hur man mitt i detta bevarar kulturarv och naturvärden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.