9 tips: Välj ett hållbart hotell i år!

Finca Rosa Blanca Inn.

Samtidigt som jag just nu njuter av att upptäcka mer av min nära omgivning, så fortsätter jag drömma om resor till andra länder jag inte upptäckt än. Det blir lätt så när näsan rinner och vädret växlar mellan slask och is…

Men jag vill ändå försöka resa på ett mer hållbart sätt framöver. Spana in några av de hållbara hotellen jag hittat (Costa Rica, baby!) här:

Finca Rosa Blanca Inn, Costa Rica
Grundades 1985 av Tai Chi-instruktören Teri och konstnären Glenn, som ville bygga ett hotell med minimal påverkan på miljön. Därför ligger till exempel elledningarna under mark, för att undvika att skada djur, och kaffesump återanvänds som gödsel på den egna kaffeplantagen. Man kan boka rundtur på plantagen, få lära sig hur högkvalitativt kaffe framställs och provsmaka kaffe av olika bönor.

Hotell Central Park, New York
Här har gammalt material fått nytt liv – till exempel i form av väggar och möbler gjorda av återvunnet virke. Med över 24 000 växter är hotellet bokstavligen grönt. Och på hotellets terrass serveras ekologisk mat, lagad på säsongens råvaror. Och i lobbyn finns ett ”Farmstand” där det går att köpa färsk frukt och lokalproducerade snacks.

ION Adventure Hotel, Island
Mitt i Islands vackra natur ligger detta ”äventyrshotell” med aktiviteter som forsränning, ridning, sightseeing i ekojeep och så vidare. Maten tillagas av närproducerade och ekologiska råvaror så långt det går. Hotellet deltar i Earth Check, ett program som mäter hur hotellet påverkar miljö, samhälle, kulturarv och lokal ekonomi.

Park Hyatt Maldives Hadahaa, Maldiverna
Ekocertifierat boende på privat ö i Maldiverna. Hotellet har sedan start arbetat med att skydda den unika naturen och korallreven i regionen. Här erbjuds också hållbara dykupplevelser, där man kan få se en hel del ovanliga fiskarter.

Whitepod, Schweiz
Man bor i så kallade ”pods” vid foten av ett berg i schweiziska alperna. Formen på ”podsen” gör att de är energisnåla och för att störa naturen så lite som möjligt ändrar de dessutom färg beroende på årstid (vita på vintern, gröna på sommaren). Utsikten lär vara fantastisk.

Six Senses Con Dao, Vietnam
Resort belägen i en nationalpark, som flera gånger blivit uppmärksammad för sitt hållbarhetsarbete. Här finns en miljövänlig tanke bakom allt från materialval till design, och stor vikt har lagts vid att bevara naturen i området. I restaurangen serveras vietnamesiska rätter gjorda på lokalt fångad fisk.

Lefay Resort och Spa, Italien
Femstjärnigt hotell som ligger vid vackra Gardasjön, drygt 9 mil från Verona. Restaurangkonceptet, Vital Gourmet, innebär att man bara använder säsongsbetonade ingredienser, närodlade på ekologiskt vis.

Hix Island House, Puerto Rico
Små byggnader som ritade enligt wabisabi av arkitekten John Hix. Det innebär bland annat att han inspirerats av den ”imperfekta naturen” och användt sig av naturliga material.  Husen är placerade för att fånga de kylande vindarna (ger mindre behov av luftkonditionering!) och i gästhuset Casa Solaris produceras all el av solen.

Tree Hotel, Harads, Sverige
Som sagt, man behöver inte åka så långt för att få en riktig upplevelse. Tree Hotel består av små ”stugor”, byggda uppe bland trätopparna – av material och med teknik som påverkar klimatet så lite som möjligt. Träden skadas inte av byggena och inga träd avverkas för att ge plats åt stugorna. Lokalproducerat och ekologiskt är självklarheter på menyn.

Dream on – det tänker jag göra. =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.