Veckans vardagsvego: Tekakor med havre

Veckans vardagsvego blir ett matbröd. Förra veckan hann jag knappt laga någon mat – maj i ett återkommande nötskal… Så mycket härligare när man lyckas ta sig tid att bearbeta en deg (det h’eder alldeles för sällan, tyvärr).

Tekakor med havre

4 dl havregryn
5 dl mjölk, rumstempererad

50 g jäst
0,5 dl flytande margarin, rumstempererad
1,5 tsk salt

1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 msk strösocker
9-10 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll havregryn och ljummen mjölk i en bunke/matassistent. Låt svälla i 30 min.
Smula ner jäst i bunken. Rör så den löser sig. Tillsätt flytande margarin, salt, pumpafrön, solrosfrön, socker och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop i assistenten, eller för hand, till en kladdfri deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta up degen på mjölat bord. Dela i ca 20 bitar och kavla ut varje bit till en en rund kaka. Lägg tekakorna på bakpapper på en plåt. Nagga med gaffel och jäs ungefär en halvtimme till. Pensla med vatten och strö ev över lite solrosfrön.
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter (kolla färgen på dem). Låt svalna – och stoppa undan några om du inte vill att de ska ta slut direkt 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.