Addera klokt – vi behöver mindre än vi tror

Nu när jag har bott hemifrån, hos svärmor och svärfar ett tag (på grund av total renovering av vårt hus, gamla värmesystemet slutade fungera på vintern), inser jag till fullo hur få saker jag egentligen behöver. Jag har gått runt på typ fyra klänningar, fem toppar, tre par byxor, strumpbyxor och mina träningskläder.

I köket har vi haft det mesta vi är vana vid, förutom vattenkokare och wokpanna. Men det har fungerat bra att byta ut mot ”koka vatten i kastrull” och stor stekpanna i gjutjärn.

Några böcker och en dator på det, så var jag som hemma!
Dessutom – sinnesfriden i att inte ha en massa prylar att ta hand om hela tiden, för att de går sönder eller nöts ut eller tar för mycket plats i hyllorna. Där är jag hyfsat med på vad buddhistmunken jag mötte i Australien sa: ”Den som äger mer än sju saker är inte fri.”. Mitt behov är i dagsläget lite större än så, men principen är inte helt bortitok…

Det jag egentligen längtar efter mest i min vardag är de där små sakerna som sätter guldkant på tillvaron. Inte så ofta, men då och då. Det kan vara något extra gott och lyxigt som jag unnar mig någon gång per år. Eller kanske en lyxig stund i badrummet med extra välgörande lerinpackningar eller fotbad. Eller ett smycke som gör att hela min outfit känns ny.

Den tanken har hyfsat nystartade företaget Add:Wise förvandlat till en affärsidé. Dessutom med principen att så stor del av innehållet som möjligt ska vara närproducerat, ekologiskt och/eller Fairtrade. Det finns tre huvudkollektioner: add.taste (det ätbara sortimentet), add:treat (spaprodukter), samt add:joy (smycken och accessoarer).

Jag har mest testat deras ätbara sortiment, och kan rekommendera flera av kryddorna. Gillar också smyckena, men hade önskat mer utförliga beskrivningar än att köp av till exempel halsband ”bidrar till social investering”.

Men, som sagt, det är egentligen själva idén bakom jag gillar allra mest. Att konsumera sparsamt, men kanske addera ”det lilla extra” på ett klokt (=miljövänligt) sätt ibland. De här små sakerna fungerar ofta bra som presenter till kompisarna också.

Här är fler tips på fler små saker som jag unnar mig ibland:

Tony´s Chocolonelys chokladkakor är formade i ojämna bitar där varje bit symboliserar de orättvisa arbetsförhållandena som råder i dagens chokladindustri. Men framför allt är chokladen fantastiskt god!

Mnops Jewelry har superfina smycken av återvunnet silver.

Maria Åkerbergs kroppsscrub med vit choklad. Älskar hennes spalyxiga produkter!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.