Upptäck där du är – plus tips till dig som besöker Roslagen

En studie i hoppteknik… 🙂

Läste att rekordmånga bokat resor till utlandet efter vår kalla försommar.
Att resa och upptäcka är förbaskat kul, det går inte att komma ifrån. Men jag tror verkligen vi måste börja tänka om, med tanke på hur stora utsläpp flygresorna i dagsläget orsakar. Bli mer som buddhistmunkarna, kanske. Jobba på vår acceptans, och anpassa aktiviteterna efter de förhållanden som råder runtomkring oss.

Dessutom: Det finns ju så mycket vackert att se och upptäcka här i Sverige. Och i temperaturer som gör att man orkar hitta på annat än att ligga på stranden hela dagen…

Hittills denna sommar har vi badat i Roslagen, där svärmor och svärfar har stuga. Vi har cyklat till badplatser i Ängsjö och Kairo, som ligger nära vårt hem. Vi har åkt på loppis och fikat med grannarna. Rensat i röran och varit ute i naturen nära huset. Helt ärligt – jag skulle kunna nöja mig med att bara vara här.

Men så har jag ju mina syskon och föräldrar i Norrland som vi längtar efter och vill hälsa på. Det är där jag är nu. På vägen hit blev det fjällvandring i Grövelsjön (jag kommer att skriva mer om det).

Och vart jag än åker i vårt avlånga land tänker jag: Vad mycket det finns att se och göra här. Hit vill jag åka igen!

Själv har jag både botaniserat lite extra bland härliga ställen i Roslagen. Här kommer 5 tips om saker att se och göra:

Marholmen
Marholmen var en gång i tiden ett ställe dit arbetarklassens kvinnor kunde åka för att vila upp sig och/eller bygga på sina kunskaper för att skaffa jobb. Idag är det ett supermysig ställe med restaurang, äventyrsgolf, fin badvik, linbana och lekplats för barnen etc. Vi åker dit åtminstone en gång per år.

Roslagsleden
Jag har inte gått den än, men fått tips om att den till stora delar är ofantligt vacker. Till exempel kring Grisslehamn, där man går i klipplandskap och har utsikt över Ålands hav. Nästa år är det jag som betar av några dagsetapper!

Väddö gårdsmejeri
Här har vi varit på kosafari och köpt en massa god ost. Kosläppet är visst också populärt. Gillar Roslagens framväxande matkultur med lokalt producerad ost, punsch (Norrtelje brenneri), lax (Fogdölax) med mera.

Furusund 
Till Furusund åkte självaste Astrid Lindgren på sommaren. Därifrån kan man också ta båten till Norröra – mer känt som ”Saltkråkan”. Vi gjorde det förrförra året, och barnen tyckte förstås det var superkul. I år öppnade också ett nytt värdshus på orten, som jag hört mycket gott om. Värt ett eftermiddags- och kvällsbesök.

Naturreservat
Det finns flera naturreservat i området som jag är sugen på att besöka. Svärmor rekommenderar Ängsö eller Gräsö. Så nu är de också med på min bucket list!

Läs mer:
Se och göra i Roslagen

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.