Plocka + jogga = plogga!

Att få springa i skräpfri natur är verkligen balsam för själen…

Visste du att det i Sverige slängs 2 800 000 fimpar per dag, och en fimp förorenar 2 liter vatten? Och visste du att det tar 20-25 år att bryta ner ett litet tuggummi? Eller ofattbara 450 år att bryta ner en PET-flaska? Här kan du läsa mer om hur mycket vi skräpar ner.

Det är bakgrunden till att multisportaren Erik Ahlström, även ambassadör för Håll Sverige rent, startade projektet Plogga, vilket står för ”Plocka skräp och jogga”. Nu vill han att fler hakar på.

– Målet är en nollvision. Människor ska vara stolta över sin miljö. Om alla plockade upp skräpet när de såg det skulle det bli rent så snabbt, säger han till MåBra.

Själv hakade jag på kampanjen ”Ett skräp om dagen” för två år sedan, vilket har fått både mig och barnen att se på vår omgivning med nya ögon. Jag har också märkt att mina barn ”undervisar” sina kompisar om att man inte ska skräpa ner i naturen… 🙂
Men att kombinera träningspasset med skötsel av naturen, tillsammans med själsfränder, låter ännu roligare! Så kanske vi kan rädda någon fågel får att kvävas av tuggummi, förhindra gifter från en del fimpar att hamna i vattnet eller minska nedskräpningen av plast i naturen.

Kolla in facebook-gruppen ”Plogga” – det finna lokala grupper över hela landet!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.