Ekologisk skovard från Springyard

Ny skovård märkt med Bra Miljöval!

Det är förstås bättre att ta hand om de skor man har i stället för att köpa nya. Men det bär emot lite att använda impregneringssprayer och dylikt som är dåliga för miljön.

Därför blev jag glad när jag läste att det numera finns skovård, från Springyard, som är märkt med Bra Miljöval. Och jag har faktiskt redan testat den!

Dels tog jag hand om mina boots av vegetariskt läder. Jag började med att gnugga in Springyard Shoe Therapy Cleaning Formula _ en skumrengöring som fungerar på alla material. Sedan fick skorna torka ett tag innan jag smorde in dem med svart skokräm som jag hade sedan tidigare. Jag försöker nästan alltid använda upp det jag har innan jag köper nytt även om innehållet är tveksamt – det blir ju ändå en belastning för miljön om jag bara slänger det i soporna och det är resurskrävande att köpa nytt. Det fick torkan in i en timme innan jag slutligen sprayade med impregneringsspray som skulle torka minst 24 timmar.

Ungefär samma sak gjorde jag med mina läderboots, förutom att jag smorde in dem med neutralt oljevax i stället för svart skokräm.

Skovården fungerar ungefär lika bra som annan skovård jag testat. Impregneringssprayen lade sig lite ”fläckvis på ytan, kanske för att jag höll för nära när jag sprayade eller tog för mycket. Men det polerade jag med putsduk, och skorna hållit sig fina och fuktresistenta efter två veckors användning. Skönt också att den är så giftfri att man faktiskt vågar spraya med den inomhus…

– Våra skovårdsprodukter märkta med Bra Miljöval bygger på en vattenbaserad formula där råvarorna uppfyller krav på biologisk nedbrytbarhet. Impregneringssprayen Springyard Therapy Waterproofing Formula är en impregnering helt fri från fluorkarboner, säger Sandra Grönberg, produktchef för Springyard på Brunngård Group.

Om märkningen Bra Miljöval

Det är Naturskyddsföreningen som står bakom Bra Miljöval, en tuff miljömärknings som ser över alla delar när det gäller olika produkter: ingredienser/material,förpackning, transport samt slutprodukt.