Ekologiska sangklader till barnen

Miljövänligt hemma: Barnrummet

Superfina sängkläder från Littleheart.se.

Innan jag själv fick barn levde jag like there´s no tomorrow. Trots att jag alltid värnat naturen var det mer ”billiga kap” som gällde.
Sedan fick jag barn, och verkligheten kom ikapp. Så tror jag det är för väldigt många. Plötsligt börjar man fundera över hudvårdsprodukter ordentligt, till exempel. Vad är det jag smörjer in min bebis med egentligen? Och kläderna. Besprutad bomull känns plötsligt inte så fräscht.
Men barnrummet satte jag minsann igång att måla, tapetsera och inreda med nya möbler! Utan tanke på att textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya.

Kort sagt: Är det något rum man vill ska vara giftfritt så är det ju barnrummet (vet att jag skrev samma sak om sovrummet, men ändå… ;-)). Därför har jag samlat lite tips till er som vill inreda så hälso- och miljövänligt som möjligt till de små:

Väggar
Välj: Måla eller tapetsera om i god tid innan barnet flyttar in, om du absolut känner att rummet behöver piggas upp. På Byracka.com finns fina, miljövänliga tapeter. Klimatsmart. se har också en lista över miljövänlig färg och tapeter. Klassiska papperstapeter är bättre än t ex non woven, ur ett miljöperspektiv.
Undvik: Plastfärg och plasttapeter

Textilier
Välj: Lakan av ekologisk bomull, eller ännu hellre väl använda vuxenlakan. Men det är svårt att inte charmas av det utbud som finns för barn (ska nog skriva ett separat inlägg om det): Littleheart, Garbo & Friends, Mini Rodini, Jotex och Atelierlune är bara några av varumärkena som har sockersöta textiler som inte bara är rosa och blå.
Undvik: Vanlig bomull eller att använda nya sängkläder direkt; tvätta dem några gånger först.

Säng
Välj: En miljömärkt säng eller en av naturmaterial. Lista över sådant finns hos Svanen. Men det bästa, och roligaste, är att ärva en säng efter släktingen eller att fynda en på loppis. Det finns även barnmadrasser fyllda med bovete som ska vara både bekväma och hållbara.
Undvik: Madrasskydd av pvc.

Leksaker
Välj: Prylar av trä och andra naturmaterial, som tillverkats i Europa. De är hårdare kontrollerade. Ekologiska tält – som finns i snart sagt varje barnrum – finns till exempel hos Lapland Eco Store.
Undvik: Mjuka plastleksaker tillverkade före 2007. Först då blev de värsta ftalaterna förbjudna. Undvik också att köpa leksaker som luktar plast eller parfym, det är ett varningstecken.

Krukväxter
Välj: Svärmors tunga, nerbära, ampellilja, banddracena och bambupalm – de renar luften från olika kemikalier.
Undvik: Garderobsblomma, gummiplanta, ökenros, prickblad, high chaparall, kottepalm och passionsblomma, de kan vara giftiga.

1 reaktion på ”Miljövänligt hemma: Barnrummet”

  1. Pingback: Naturmaterial Textil – RHUTHUN

Kommentarer är stängda.