Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Veckans vardagsvego: Spenatpaj gjord på filodeg

Finfint recept som vi hittade i DN! Jag har alltid tyckt att filodeg verkar lite krångligt, men det blev otroligt frasigt och gott! nyttigare än vanlig deg, dessutom.

Spenatpaj gjord på filodeg
4-6 port

1 litet paket filodeg (cirka 250 g)

Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 dl matyoghurt
1 ägg
200 g fetaost

Spenatblandning:
0,5 gul lök
1–2 msk smör
250 g fryst spenat
50 g smör och 1 msk smör för att smörja långpannan
1 ägg
1 dl mjölk

Tina spenaten och krama ur vatten. Sätt ugnen på 200 grader.
Ostsåsen: Smält smöret i en liten kastrull på medelstark värme. När smöret har smält, lägg i mjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll i mjölken och vispa om så att såsen är slät. Värm den tills den blir tjock som filmjölk ungefär. Ställ av kastrullen från värmen och blanda ner yoghurten. Knäck i ägget och smula ner fetaosten. Rör om.
Spenatfyllningen: Dela löken och hacka den. Smält 1 matsked smör i en stekpanna på medelstark värme. Stek lökhacket tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg i spenaten och stek i ytterligare 5–10 minuter. Ställ av pannan.
Degen: Smörj en långpanna med smör. Skär filodegsbladen mitt itu så de passar i långpannan. Smält 50 gram smör på svag värme, ställ av från värmen. Lägg ett blad filodeg i långpannan, pensla med smör. Varva med tre blad till och smör emellan. Lägg på hälften av spenatröran och hälften av ostsåsen. Lägg på fyra nya filoblad penslade med smör mellan varje. Lägg på resten av spenaten och resten av ostsåsen. Lägg på resten av filodegsbladen penslade med smör mellan varje.
Knäck ägget i en liten skål och vispa ner mjölk. Häll äggmjölken över pajen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna lite innan du serverar.

Mums filibabba!

No Comments Yet.

What do you think?