Ekologiska julbord i hela landet

I år är jag riktigt sugen på att gå på julbord. Men inte den där varianten där man mufflar i sig så mycket sovel som möjligt under snålt tilltagen sittningstid, utan ett julbord med mycket fisk och grönt som man kan njuta av i lugn och ro.
Till min glädje hittade jag Julbordsguiden.se – med en hel ”avdelning” med ekologiska julbord. Man kan söka på stad eller landskap och filtrera sökningen med ”vegetariskt” eller andra önskemål man har.

6 tips till dig som bor i, eller besöker Stockholm:
Urban Delis julbord – som erbjuds för första gången i år. Mycket vegetariskt och närproducerat utlovas. Jag har ätit i både lunch och frukost där och gillar både maten och atmosfären!

Stora Skuggans Wärdhus erbjuder också julbord med fokus på det vegetariska (kött serveras också), MSC-märkt, inlagd sill, snaps som kryddats med örter och bär från Norra Djurgårdens trädgårdar, etc. Eldsjälen bakom detta är Carola Magnusson, som länge kämpat för mer eko i skolmatsalen, till exempel, i år i samarbete med konditormästare Jan Hedh.

Koloni. Både Koloni Saltsjö Duvnäs och Koloni Telefonplan serverar julbord, där maten består av KRAV-märkt och närodlat i största möjliga mån. Telefonplans mat är dessutom helvegetarisk.

Fotografiska. Paul Svensson serverar alltid fantastisk grön och ekologisk mat, så jag gissar att julbordet kommer att vara minst lika bra. Boka genast – den här restaurangen är poppis!

Hermans, på fina Fjällgatan, serverar också helvegetariskt (plus så mycket ekologiskt som möjligt) julbord.

Artipelag på Värmdö. Extra kul i år eftersom man kanske en föreställning med Historieätarna (Erik Haag och Lotta Lundgren) samtidigt! Restaurangen har inte fokus på vegetariskt, men däremot på närproducerat. All julmat görs från grunden på plats, eller levereras från lokala producenter. Artipelaglimpan bakas till exempel med kornmalt från Värmdö Bryggeri och osten kommer från ett ostmakeri på Rindö.

Jag är medveten om att mina inlägg blir väl Stockholmscentrerade – eftersom det är här jag bor. Tipsa hemskt gärna om favoriter ute i landet – det är ju kul om vi kan hjälpa varandra att upptäcka fler fina ställen! =)

Ekologiska julbord i/kring Stockholm:
Urban Deli: https://www.urbandeli.org/blog/erbjudande/god-jul-pa-urban-deli/
Stora Skuggans Wärdshus: https://carolaseko.se/julbord-3/
Koloni: https://www.koloni.se/jul
Fotografiska: https://fotografiska.eu/julens-goda-pa-fotografiska/
Artipelag: https://artipelag.se/publikt-evenemang/alla-kan-ata-julbord/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.