Inred eko: Sovrummet

Sängkläder från Reva Home, trägolv från Kährs, matta från Brita Sweden och madrass från Bed Factory Sweden.

Kommer ni ihåg att jag skrev att jag skulle köra en skola i hur man kan inreda mer miljövänligt (att det dessutom nästan alltid är bättre för hälsan kommer så att säga på köpet)? Läs min inledande snabbguide genom att klicka här.

Jag tänkte börja med sovrummet – där vi ju faktiskt tillbringar större delen av dygnet. De senaste två åren har det glädjande nog hänt väldigt mycket när det gäller själva sänglinnet. Det finns massor i lin och ekologisk bomull att välja på. Men det finns ju fler textilier och möbler i rummet. Så here we go:

Matta
Välj: Naturmaterial som ull, jute eller hampa. Återvunnet material. Personligen gillar jag det mesta som Brita Sweden gör.
Undvik: Heltäckningsmatta, den kan vara behandlad med perfluorerade organiska ämnen och/eller flamskyddsmedel, som kan vara cancerframkallande. Mattor av PVC och andra plaster.

Väggfärg
Välj: Naturliga, kemikaliefria färger som linoljefärg, lerfärg och äggoljetempera. Vanliga vattenlösliga akrylatfärger, om de är miljömärkta, är relativt bra. Bindemedlet i dem är dock plast.
Undvik: Färg med oljebaserade lösningsmedel och färg med tillsatser som mögelbekämpningsmedel, mjukgörare, konserveringsmedel och plaster.
Det finns även tapeter som är mer eller mindre miljövänliga – men det tänkte jag skriva om under kapitlet ”Vardagsrum”.

Madrass
Välj: Miljömärkta produkter, helst i naturmaterial som naturgummi och kokos. T ex Bed Factory Sweden har en del att välja på.
Undvik: Skumgummi och plastade textilier.

Sängkläder
Välj: Bäddtextilier av hampa, lin eller ekologisk bomull. Där finns det många varumärken att leta bland: Reva Home, Jotex, Gudrun Sjödén, Åhléns…
Undvik: Att använda sängkläder som aldrig varit tvättade.

Golv
Välj: Gärna Svanenmärkt trägolv. Det är både skönt att gå på, hållbart och bra för miljön. T ex Kährs har (dyra) hållbara och Svanenmärkta trägolv. Laminat är också bra ur miljöperspektiv.
Undvik: Plast.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.