Vilken sorts textil är bäst egentligen – och några snygga sommarklänningar

Volangklänning i lyocellmix, H&M. Off shulder-klänning av ekologisk bomull, People Tree. Klänning i avslappnad modell, av tencel, Wearethought.com. Fairtrade-klänning, Gather & See.

Det har skrivits ganska mycket om hur vi kan konsumera mode på ett mer miljövänligt sätt – åtminstone i de nätverk jag är med i eller följer.
Allra viktigast är det att använda kläderna länge, enligt forskarna – det och fler tips har jag delat med mig av här.

Men om man ändå ”behöver” en ny blus eller så: Vilket material är egentligen bäst?
Sveriges Konsumenter har satt ihop en riktigt bra lista, där de går igenom textila material, från A till Ö. Den hittar du här.

Om vi börjar från grunden: Kläder kan vara gjorda av antingen  naturfibrer eller konstfibrer.
Naturfibrer kommer antingen från växtriket, till exempel bomull och lin, eller från djurriket som silke eller ull.
Konstfibrer är just konstgjorda fibrer. Regenatfibrer är dock konstfibrer som är utvunnet ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran. Där är viskos och lyocell vanliga exempel. Syntetfibrer skapas på rent kemisk väg och är en slags plast som ofta utvinns ur petroleum – alltså fossil råolja (inte ett bra miljöalternativ!). Det vanligaste exemplet på slutprodukt är polyester.

När det gäller naturfibrer från djurriket kan man jämföra med matproduktion: Det går åt en hel del mark, vatten och foder för att föda upp djur. Samtidigt behöver vi ha lite boskap också. Naturskyddsföreningen skriver så här om naturbetande djur:
”Betande djur är helt avgörande för att hålla landskapet öppet. Många växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar är beroende av öppna landskap och lever i ett samspel med varandra. Den biologiska mångfalden ger oss flera ekosystemtjänster vi inte klarar oss utan. Det handlar bland annat om produktion av mat, ren luft, kolinlagring, matjordsbildning, och pollinering. Naturbetesmarker är också dåligt lämpade för annan livsmedelsproduktion än bete.”
Så, it´s complicated, typ…

Ekologisk bomull är bättre än besprutad, men det går fortfarande åt mängder med vatten för att odla den. Det är ett problem.

Bästa alternativen just nu verkar vara naturfibrer från växtriket som inte kräver en massa bekämpningsmedel vid odlandet och som växer relativt snabbt: Hampa och lin.
Eller regenatfibrer: Lyocell/tencel och modal.
För att tillverka bambuviskos (som jag trodde var ett hyfsat bra alternativ) krävs tydligen stora mängder kemikalier, ungefär 5,5 kilo för ett kilo viskostyg.

Själv försöker jag hålla mig ifrån att köpa kläder helt och hållet. Jag behöver verkligen ingenting – utom möjligen en bra friluftsjacka. Men modejunkie som jag är har jag ändå surfat lite på fina sommarklänningar, se bilden ovan.
Gillar speciellt Wearethought.com, där man kan köpa kläder efter material!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.